REŞAT NURİ GÜNTEKİN ORTAOKULU
5. SINIFLAR ORTAOKUL OKULA UYUM SÜRECİ
Değerli Velilerimiz Reşat Nuri Güntekin Ailesine hoş geldiniz.
Yıl içinde gerek sınıf öğretmenlerimiz gerek rehberlik servisi ve okul idaresi tarafından farklı araçları kullanarak pek çok konuda sizleri bilgilendireceğiz. Bu iletişimin çocuklarımızın sosyal, duygusal ve akademik gelişimlerine etkisini önemsiyoruz. Hem siz değerli velilerimizin hem de sevgili çocuklarımızın İlkokuldan ortaokula uyumunu kolaylaştırmak için aklınıza gelebilecek bazı sorulara cevap vermek ve veli olarak sizlerden beklentilerimizi paylaşmak istedik. İyi okumalar.
1- Çocuğum 5. sınıfa başlıyor, Başlangıçta çocuğuma nasıl destek olabilirim?
Her çocuk için farklılık gösterebilir. Bazı çocuklar daha dışa dönüktür bazıları ise önce gözlem yaparak daha sonra arkadaş edinmeyi seçebilir. Ancak genel olarak uzun bir tatilin ardından kurallı ve disiplinli bir çevrede olmak çocuklar için hareketliliğin, kaygının, mutluluğun ve heyecanın görülmesi beklenen bir durumdur. Duyguları hakkında bu dönemde ve tüm hayatları boyunca sık sık konuşmaya onları teşvik edebilirsiniz. Fakat onları dinlerken dikkat etmeniz gereken önemli hususlar var. Olumsuz bir duygu dile getirirler ya da beden dillerinden böyle bir mesaj alırsanız lütfen” korkacak ne var, sen halledersin, endişelenme” vb. gibi cümleler kurmamaya kendimizi tutmaya gayret edelim. Okula başlamadan önce çocuğunuz ile okul hakkında paylaşımlarda bulunmadı iseniz, kendi okul hayatınızın ilk gününden örnekler vererek, var ise fotoğraflarla destekleyerek okul ortamını özendirici hale getirebilir fiziki olarak okulu öğrenip öğretmenleri tanıdıkça işlerin sizin için kolaylaştığını paylaşabilirsiniz.
2- Çocuğum, ilkokul sınıf öğretmenliği sisteminden ortaokul sistemine geçerken zorluk yaşayacak mı?
İlkokul sisteminde, çocuklarımızın alıştığı tekli öğretmen sisteminden çoklu öğretmen sistemine geçişte, çocuklarımız zaman zaman güçlük yaşayabilirler. Birçok konuda danışma ihtiyacı hissederler. Bu ihtiyaçlara cevap vermek için “sınıf rehber öğretmeni sistemi” kullanılır ve her sınıfın sınıf rehber öğretmeni bu süreçte çocuklarımıza sosyal-duygusal ve akademik açıdan destek verir. Fakat takdir edeceğiniz üzere tüm günü öğrencileri ile beraber geçiren ilkokul sınıf öğretmenliğinden farklı bir süreç işlemektedir. Sınıf rehber öğretmenleri sınıfları ile kendi süreçlerinin nasıl olacağını belirler sizleri bilgilendirir ve gerektiği durumlarda Müdür Yardımcısı ve PDR uzmanından yardım isteyerek süreci kolaylaştırır.
3- Çocuğum, branş öğretmenlerinin verdiği projeleri, ödevleri ve sunumları takip etmekte zorlanır mı?
İlkokul sisteminden farklı olarak, çocuklarımız, her öğretmenin verdiği ödev, proje ve sunumları takip etmekte zaman zaman güçlük yaşayabilir. Bu güçlükleri önlemek için öncelikle çocuğunuzun organizasyon becerileri istenen seviye gelene kadar çocuğunuz ile beraber verilen sorumlulukları takip edebilir, ona yardımcı olabilirsiniz. Bir Akıl Defteri ödevlerin yazılması için mutlaka çantalarında bulunmalıdır. Öğretmenlerimizin onları büyümüş kabul ettiklerini bu yüzden de gerekli notları sınıfta almaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Belirli bir süre sonra ara ara sözel hatırlatmalarda bulunarak destek verebilir, sonrasında ise tüm sorumluluğu çocuğunuza bırakabilirsiniz tabiî ki takibi bırakmamak şartıyla.
4- Çocuğum ödevi yoksa ders çalışmıyor. Ortaokul sürecinin başlangıcında ders çalışma alışkanlığı oluşturmasına nasıl yardımcı olabilirim?
İlkokul döneminde öğrencilerde genel olarak ödev yoksa ders çalışmama gerek yok anlayışı hakimdir. Tekrar yapma gerekliliğini çok hissetmezler. Ortaokul sürecinin temeli olan 5.sınıfta ders çalışma alışkanlığının oluşması için öncelikle çocuklarımızı yüreklendirmeli ve nasıl ders çalışacağı konusunda desteklemeliyiz. Yılın başında ev kuralları ders çalışma alışkanlığını düzenleyecek şekilde net belirlenmelidir. Örneğin günün kısa tekrarı, anlaşılmayan bir konu ile ilgili farklı kaynaktan konu dinleme, ödev yapma, kitap okuma saati, hobilerine vakit ayırma, günde 1 saat teknolojik aletler ile zaman geçirmek gibi...ev şartlarınıza göre sene başında düzenli bir programının olması, ev kurallarının belirlenmesi ortaokul sürecinin sağlıklı başlamasına destek olacaktır. Rehberlik servisi yıl içinde çocuklara bu konu ile destek verecektir yine de sorun yaşamanız ve aşamamanız halinde servisten destek isteyebilirsiniz.
5- Çocuğum ilkokul arkadaşlarından ayrıldığı için üzgün ve yeni arkadaşlık kurmakta zorlanıyor ona nasıl yardımcı olabilirim ?
Öncelikle çocuğunuza hayatın her döneminde zorluklar yaşayabileceği ve hiç bir şeyin çözümsüz olmadığı aktarılmalıdır. Baş etme ve problem çözme becerileri konusunda çocuklar güçlendirildikçe uyumu da kolaylaşacaktır. Öğrencilerin uyumunu desteklemek amacıyla anne babalar birbirileriyle tanışabilecekleri ortamlar oluşturabilir çocuklar ile birlikte okul dışı etkinlikler yapılabilir. Öğrencilerin okul dışında da bir arada olması paylaşımları attıracağı gibi birbirlerini daha hızlı tanımalarına olanak sağlayacaktır.
6- Çocuğum okulda yaşadıkları ile ilgili sorularıma cevap vermek istemiyor. Yeni başladığı bu dönemde sınıf içerisinde herhangi bir problem yaşayıp yaşamadığını nasıl anlayabilirim?
Öncelikle ailelerin bu süreçte kaygılarını minimum düzeyde tutması çok önemlidir. O gün okulda yaşadıkları ile ilgili sohbet edilebilir fakat bu sorgulamadan ziyade karşılıklı günün değerlendirilmesi şeklinde olabilir. Ergenlik döneminin başlangıcında olunan bu dönemde çocuklar aileleri ile her şeyi paylaşmak istemeyebilirler arkadaşlarını tanımak sizleri rahatlatabilir. “sen değişiyorsun ama ben aynıyım” mesajını vererek sohbetlerinizi çok sevdiğinizi ve beklediğinizi hatırlatmak işinizi kolaylaştırabilir. Bol dinlemeli az konuşmalı sohbetlerde yargılanmayacaklarından emin olmak güven ilişkinizin devamını kolaylaştırabilir.
7- 5. sınıflarda disiplin yönetmeliği var mı?
5. sınıf ve tüm ortaokullarda M.E.B ‘in kural ve yaptırımlarını belirlediği öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu vardır. Ortaokul öğrencilerinin ilgi, istek, yetenek ve ihtiyaçlarını belirleyerek olumlu davranışlar kazanmaları ve olumsuz davranışların önlenmesi için öğrenci davranışlarını değerlendirme kurulu oluşturulur. Bu kurulun amacı istendik öğrenci davranışlarının yerleşmesini ve gelişmesini sağlamaktır. Tüm öğrenciler, Oryantasyon Sürecinde gerek sınıf öğretmenleri gerekse rehberlik servisi bilgilendirmeleriyle, Okul kuralları, ihtiyaçları olduğu durumlarda izlenecek yol ve Davranış Değerlendirme Kurulu ile ilgili basamakları öğrenirler.
8- Çocuğum davranışlarında değişiklik hissediyorum ergenliğe mi girdi?
Bu yaştaki çocukların ruh halleri sık sık değişiklik gösterebilir. Özellikle arkadaşlarıyla ilişkileri doğrultusunda çok sık ruhsal dalgalanmalar yaşayabilir. Bu dalgalanmaları engellemek için doğru bir iletişim kurarak sıkıntılarını anlatmaları sağlanmalıdır. 10 yaşındaki bir çocuk için hem ergenlik dönemindeki fiziksel değişimlerle, hem arkadaşlarla sosyalleşmek hem de okulla başa çıkmak kolay bir süreç olmayabilir. Önemli olan ebeveynlerin çocukla doğru iletişim kurması ve çocuğun kendini ifade etmesine fırsat vermesidir. Eğer ebeveynler çocukta, keskin davranışlar ve kişilik değişimleri gözlemliyorsa örneğin uyku ya da yemek sorunu veya okula gitmek istememek gibi, ergenlik ile ilgili bilgilerimizi tazelemek için kitaplar okunabilir ve rehberlik servisine danışılabilinir.
9- Çocuklarda doğru teknoloji kullanımı nasıl olmalıdır?
Ebeveyn-çocuk arasında doğru ve sağlıklı bir iletişim olmalıdır. Teknolojiyi tamamen yasaklamak bir çözüm değildir. Elinden alınan şeyin yerine anlamlı bir aktivite konulamıyorsa teknoloji/oyun bağımlılığı önlenemez. Ebeveyninin çocuğuna güvenle nasıl internet kullanılacağını anlatması esastır. Çocuğun online olduğu zamanlarda onunla vakit geçirilmelidir. Online platformlarda karşılaşılabileceği sorunlar çocuğa aktarılmalı ve çocuk buna hazırlanmalıdır. Örneğin; kimlik hırsızlığı konusunda çocuk bilgi edinmelidir, tanımadığı kişiler ile konuşmasının, bilgi alışverişinde bulunmasının sakıncalı olacağı vurgulanmalıdır. Çocuğun tüm teknoloji araçlarını kullanımı sınırlı ve denetimli olmalıdır. İnternet kullanımı mutlaka aile korumalı olmalıdır. Bilgisayar ve ya tablet kullanırken antivirüs programlarının yüklü olmasına dikkat edilmelidir. Çocuk iyi izlenmeli ve sorumlulukları konusunda takip edilmeli, gerekirse sorumlulukları hatırlatılmalıdır. Gerekiyorsa ailece teknoloji diyeti uygulanmalıdır. Aksi takdirde gördüğünü yapması yadırganmamalıdır.
Beklentilerimiz;
Değerli Velilerimiz Ortaokul süreci boyunca okulunuzla kuracağınız iletişim, yaşanan sorunlara okul ile işbirliği ile birlikte üretilen çözümler, çocuklarımızın hayat başarısı için ihtiyaç duyacakları becerileri kazanmaları için önemli deneyimlerdir ve örnek teşkil ederler bu yüzden sizlerden öncelikli beklentimiz okul ortamı, sınıf ortamı, öğretmenler vb. konularda çocuğun yanında olumsuz söylemlerde bulunmamanızdır. Sizin güvenmediğinizi hissettikleri bir yerde öğrenmeleri ve mutlu olmaları beklenemez.
Yetişkinlerin ele alması ya da bilmesi gereken konulara çocuklarınızın dahil olmaması pek çok sorunun yaşanmasını engelleyecektir. Onların çocukluklarını yaşamalarına izin vermek bizim asli görevimizdir.
Çocuklar arasında yaşanacak sorunlara velilerin müdahale etmesi sorunları küçültmek yerine çoğu zaman aşılamaz duruma getirmektedir. Bizlere güvenip bilgilendirmeniz yeterli olacaktır.
WhatsApp grupları hem veliler hem de öğrenciler tarafından sadece bilgi paylaşımı olarak kullanıldığında faydalıdır. Aksi halde en önemli sorun kaynağıdır. Hassasiyet göstermeniz beklenmektedir.
Sınıflarda yer alabilecek duygusal ve\veya akademik olarak özel desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerin varlığını öncelikle velilerimizin kabulü öğrencilerimizin kabul ve desteğini arttırmakta, sınıf kültürünün yerleşmesine, kapsayıcı, herkesin güvende olduğunu hissettiği bir ortamın oluşmasına dolayısıyla akademik başarının da yükselmesine neden olmaktadır. Farklılıklara saygı ailelerimizden öncelikli beklentilerimiz arasındadır.
Son söz olarak; Kitap okuma, araştırma, gözlem yapma, sanatsal, sportif ve kültürel etkinliklere katılımla model olarak vereceğiniz destek ve kesintisiz pozitif ve destekleyici Okul- Aile işbirliği ile aşılamayacak bir güçlük göremiyoruz.
REŞAT NURİ GÜNTEKİN ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ